Löpträning = bra fettförbränning?

Fråga


Hej jag försöker att springa ca 5 km varannan dag. passet tar ca ½ timme men kommer antagligen gå fortare då konditionen "kommer igång" ordentligt. Min fråga är då om detta är för kort tid för att effektivt förbränna fett? Jag undrar även om man förbränner fett över hela kroppen eller om det är mest på benen. Jag har hört att om man håller in magen under löpningen så jobbar dess muskler effektivare, eller?
Min sista undran är om benen blir kraftigare, p.g.a. musklerna, vid "normal löpträning?
Tacksam för svar!
M.v.h. Cina!

Svar


Hej Cina!

Löpträning är inte det effektivaste sättet att förbränna fett, och definitivt inte det mest komfortabla. Vid så pass hög intensitetsnivå som löpning innebär kommer kroppen att ta en del av energin från muskelnedbrytning, proteinförbränning. Ju högre intensitet desto mer snabb energi behöver kroppen. Läs gärna artiklarna om fettförbränning och promenader för närmare info. Snabbpromenader är sannolikt bättre i ditt fall när det gäller fettförbränning, gärna mer än 40 minuter.

Nej man kan inte förbränna fett på utvalda kroppsdelar, såsom runt midjan, utan fettet omsätts från i stort sett hela kroppen samtidigt.

Om man tränar magmusklerna särskilt kommer sannolikt bukomfånget att minska, men det beror på att muskelerna blir tajtare och håller in magen mer än när de är otränade och uttänjda.

Ja, benen blir kraftigare av all aktivitet där man använder dem, olika mycket beroende på vilken typ av aktivitet man använder.

Ställ en fråga