Ont på många ställen. Vad ska jag göra?

Fråga


Har efter tre års sjukskrivning efter en ridolycka, då jag skadade ländryggen, knä-,fot- och axelled inflammationer i stort sett hela kroppen. Har gått upp 18 kg och är nu i desperat behov att få ordning på kroppen igen med träning och viktnedgång..har du kostråd för viktnedgången och inflammationerna och vad är den bästa kombinationen av smärtstillande, antiinflammatoriskt och även insomningstabletter (då sömnen har blivit enormt störd av smärtorna.) - om man har lite känslig mage? När kan jag träna och inte - hur vet jag att det endast är smärtan och inte inflammationerna som kommer i samband med träning?

Tacksam för svar!

Marika

Svar


Hej!
Dina frågor är mycket svåra att svara på utan att ha närmare kunskap om ditt besvärsförlopp och tidigare uppgifter.

När det gäller upplägg av kost och träning måste du se till att få någon som kan ägna mer tid åt dej än vad det finns utrymme för i detta svar. En träningsinstruktör på ett bra träningsställe borde kunna ge dej bra råd. Det finns också på en del ställen särskilda kost- och träningsrådgivare som har särskild utbildning på detta.

Den medicinska delen kräver mer kunskap om dej som person än de uppgifter du lämnat. När det gäller val av läkemedel behöver man t ex veta vad du prövat tidigare och vilken verkan detta haft. Det låter som du har rätt mycket besvär och kanske att du kommit in i en situation som kan vara svår att bryta. Jag föreslår att du i första hand beställer tid hos din ordinarie husläkare för att få diskutera detta och bli undersökt. Helt klart är att du inte skall acceptera hur det är just nu. Jag tror du kan må mycket bättre!

Ställ en fråga