Överviktig

Fråga


Hej!
Jag är en 17-årig tjej. Mitt problem är att jag är överviktig. Jag är ca 154 lång och väger 72 kilo. Jag dansar 60 min(jazzdans)tre gånger i veckan och går på step-up två gånger i veckan, allså rör jag på mig på vardagarna. Jag har börjat med detta nyligen så jag har inte sett några resultat än. Nu undrar jag hur jag ska äta för att komma till en normalvikt?
Kan man äta frukt innan träningen eller efteråt istället för middag?
Räcker den motionen för mig att gå ned i vikt? Måste jag ändra mycket på matvanorna? Jag vore tacksam om du kunde svara på alla frågor eftersom jag verkligen har bestämt mig denna gång och ingen eller inget ska få hindra mig!
TACK

Svar


Hej!
Vad bra att du börjat lägga om livsstil! Tyvärr är det som du märker ganska svårt i längden, vilket är orsaken till att man ska göra så små förändringar som möjligt, just för att det ska hålla i längden. Du har ju ingen dramatisk övervikt heller, så det kommer säkert att gå bra. Din aktivitetsnivå låter rimlig och jag tycker inte du ska öka på den mer än den är idag. När det gäller kosten är det några tumregler som är viktiga; 1) Ät inte för lite. När man äter för lite ställer kroppen om ämnesomsättningen till en lägre nivå, vilket motverkar fettförbränningen. 2) Ät heller ofta och regelbundet än sällan och oregelbundet. Lagom är att dela upp näringsintaget på 4 måltider och med något mellanmål på för- och eftermiddag. 3) Undvik fet mat så långt det är möjligt. Välj lightalternativ eller maträtter med lite fett, vilket man kan lära sig genom att titta på innehållsförteckningen på maten man köper, eller i kaloritabeller. 4) Belöna dej regelbundet med nåt gott, men se till att du har kontroll över det. Om du äter godis så går det bra med sockerbaserat godis (tex sega råttor) men mindre bra med choklad, fet glas och liknande. 5) Planera för viktreglering på lång sikt. Snabba resultat är alltid korta resultat som inte håller i sig.

Läs gärna de artiklar jag skrivit om fettreducering och återkom gärna med fler frågor!

Ställ en fråga