Axelskada

Fråga


Hej!
Efter att jag haft ett uppehåll från styrketräning har jag nu satt igång igen. Har vilat från gymmet sen i juni och täntke att jag skulle köra luignt i börhjan, något som inte fungerade så bra. Redan andra träningspasset skadade jag mig. Jag körde sned bänkpress med hantlar, tyckte att det var för lätt och ökade, på fjärde repetitionen poppade det till i axeln och det blev alldeles varmt. Det gjorde ont men inte så att jag låg enr och skrek. Smärtan kommer när jag rör armen rakt utåt från kroppen. Men inte direkt, först när jag kommer någon decimeter ut från kroppen gör det ont, sen går det bra när jag har armen nästan rakt upp i luften.
Nu, efter en vecka, har det börjat gå över lite. Jag pratade med en läkare och han trodde att jag har fått en muskelbristning i en liten muskel i axeln. Hur lång tid tycker du att jag ska vila? Kan man köra väldigt lätt innan det har läkt helt? Det gör itne så ont när jag gör något men efteråt kan jag känna att det hugger till lite.

Tack på förhand!

Svar


Hej!
Den vanligaste orsaken till skador är överbelastning. Det kommer oftast då man ökar träningen mer än vad mjukdelarna håller för, vilket man inte kan veta i förväg. Bäst är att öka träning och belastning med små jämna steg på ett planerat sätt. Skador är en av de valigaste orsakerna till att man slutar helt att motionera eller idrotta.

I ditt fall kommer läkningen att ta minst 3 månader, men tiden som du kommer att ha besvär är betydligt kortare. Under läkningstiden har du ökad risk att få tillbaks besvären. Under den tiden behöver du undvika övningar som gör att du får ont. Välj övningar som känns bra och inte gör ont under den tiden. Jag brukar råda mina patienter till att under läkningstiden träna delar av kroppen, eller färdigheter, som ligger lite efter. Då blir slutresultatet att man faktiskt vunnit något på skadan som man inte skulle ha annars! Mot slutet av läkningstiden bör man komma igång med övningar för den del man skadat. Hur tidigt detta sker beror på skadan i sig, dvs är olika från fall till fall.

Ställ en fråga