Dansare - Ljumsken

Fråga

Hejsan Jag är en 25 årig Artist och yrkesdansare som har dansat och showat i flera år. Unde rmin utbildning på en såkallad yrkesytbildning sp hände en olycka med min ljumske de var mitt första år och vi skulle lära oss hoppa i splitt, jag hade vid tillfället ingen extrem rörlighet i mina ljumskarså splitt hade jag inte klarat av men vi skulle lära oss principen. Så på övning så hoppar jag, sträcker ut benen och de sträcker till i vänstra ljumsken, smärtan går nästa hela vägen in mot skrevet till knäna på innersidan av låret. Nu har de dock gott 6 år sedan detta hände och de är fortfarande inte bra, jag är beroende av mina ben då jag dansar men de verkar inte som att någon kan hjälpa mig. Jag har provat Rehab hoss 3 olika personer/företag. Jag har provat elektirsk massage och akupunktur. Jag vet inte vad jag ska göra. Jag kan inte stretcha vänster ben i den riktningen som splitt är då sträcker de till. vad har du för tips att jag skulle kunna vända mig till för att få detta uppklarat. Jag har lagt ut flera tusentals kronor för att få de bra men inget har hjälpt.

Svar

Jag förmodar att du råkade ut för en muskelruptur, att en muskel delvis eller helt gått av, när du splittade. I det fallet bildas en ärrvävnad. Denna kan ibland vara ett hinder för rörligheten, och ofta vara en källa till irritation/smärta då man sträcker ut muskeln maximalt. 

Huruvida din rörlighet kan återställas avgörs av hur din skada ser ut. Likaså gäller smärtförnimmelserna. Man behöver därför undersöka dej manuellt och funtionellt. Den som kan ge bäst svar på detta är den som har både kunskap OCH erfarenhet av din specifika sysselsättning. I Stockholm finns (åtminstone) en naprapat med sådan kompetens; idrottsnaprapat Anders Lidestam, som du kan nå på tel 0707-38 98 38, eller email till: anders@buddhahouse.se.

Ställ en fråga