Droppfinger

Fråga

Hej, fick en handboll på långfingret och på vårdcentralen konstaterade man droppfinger. Jag röntgade och fick sen en stödskena av husläkaren. Ingen skelettskada alltså. äkaren sa att den skulle sitta på i 6 veckor och sen var det adjöss och hejdå. Ingen uppföljning alltså. Nu har det gått 6 veckor och jag har tagit av skenan, fingret ser rakt och fint ut, men det är galet stelt! kan knappt böja fingret 2 mm! Jag har läst att man ska ha skenan på nattetid i några veckor till, men det sa inte läkaren till mig=( Min fråga nu: Hur tränar man upp fingret så att jag inte skadar mig själv genom att böja för "mycket"? Det känns verkligen som att fingret har vuxit fast!

Svar

Stelhet är regel när man haft en led fixerad längre tid. Det kommer att ta tid för leden att återanpassa sej till de krav du ställer. Ibland behöver man veckovis efteråt fixera leden när man är i utsatt läge (vid spel, nattetid), för att inte riskera att senfästet ger vika igen. Vid spel och nattetid man det räcka med att tejpa 2 fingrar mot varandra (ringfinger och långfinger i ditt fall) under 3 veckor, med sporttejp eller annan hudvänlig tejp, som tages bort efter spelet/natten.

Träna rörligheten kan man göra med försiktiga rörelser, helst efter manuell instruktion från sjukgymnast/naprapat, samt bollträning (tennisboll eller mindre gummiboll, inhandlas på sportbutik. På Youtube finns flera bra filmer med instruktion om hur man gör, om man är osäker - sök på hand training.

Ställ en fråga