Knä ur led - skidåkning

Fråga

Hej! Min dotter, 11 år fick "knät ur led" i november.(Det hoppade ur led första gången i jan 2010. Röntgen visar inget varken första eller andra gången) Hon har följt träningsprogram hos sjukgymnast.Hon har fått ett stödbandage som ger extra stöd åt knäskålen.Nu ska vi på fjällsemester. Både läkare och sjukgymnast är tveksamma till skidåkning eftersom det påfrestar mycket på knän. De menar att snowboard är bättre. Ha rni någon erfarenhet när det gäller detta?

Svar

I praktiken borde snowboard och utförsåkning innebära samma risk för ny urledvridning (patellarluxation), även om det teoretiskt frestar mindre på knäskålen med snowboard. Båda idrotterna dras med en hel del knäskaderisker.

Om man fått knäskålen ur led finns en ökad risk för förnyad sådan (åtminstone under vissa betingelser), och vid 2 händelser får man överväga någon form av åtgärd. Första åtgärd bör vara att träna koordination och styrka i benet med ledning av idrottsmedicinskt erfaren och utbildad naprapat eller sjukgymnast. Förutsatt att träningen instrueras och utförs på rätt sätt (med tillräcklig kvalitet), vilket inte alltid är fallet, är prognosen god.

Om knäskador inom snowboard kan man bl a läsa här.

Ställ en fråga