Knäppningar i knät + kramp i lårmuskel

Fråga


Hej,
jag är 27 år och under de senaste åren har jag upptäckt att det knäpper i ena knäet när jag belastar det. I det andra "gnisslar" i stället. De enda gångerna jag hör det är när jag jobbar i 90 graders vinkel på knät eller går i kraftigt motlut.

Är det farligt och finns det något att göra åt det?

Ett annat problem jag får ibland är när jag tränar på Friskis så får jag i vissa rörelser kramp i den muskel som går från utsidan på rumpan ner mot låret. Jag får inte kramp i några andra muskler, men just denna är återkommande. Jag har försökt att öka magnesiumhalten på min multivitamintablett, men det har inte givit något resultat. Finns det något jag kan göra?

Svar


Hej!
Nej det är inte farligt att det knakar eller gnisslar i knäleden. Det är ett normalfenomen som uppstår när broskytorna glider emot varandra.

Att äta mineraltabletter eller mer vitaminer hjälper inte mot muskelkramper. Vanlig orsak till muskelkramper är muskelstramhet. Du behöver träna upp rörligheten i den drabbade muskeln med stretching. Hur du stretchar denna enskilda muskel borde tränarna på FoS kunna hjälpa dej med. De erfarna tränarna har speciell utbildning på just stretching. Ett annat alternativ är att söka upp en sjukgymnast som kan visa dej, vilket du hittar i telefonkatalogens gula sidor.

Ställ en fråga