Knäproblem

Fråga


Hej.
Jag är 23 år och har under en längre tid haft problem med mitt högra knä. Det började för ca två år sedan i samband med jordbruksarbete under vårbruket. Jag kan inte minnas att jag skadade knät på något sätt eller trampade snett eller liknande, utan det onda smög sig på relativt sakta. Möjligen var det en följd av hög belastning i samband med säcklyftande och stenplockande. Men det är ju samtidigt inget jag aldrig gjort förut.
Efter Vårbruket hade jag svårt för att springa som jag annars ofta gör för att underhålla min kondition. Men med tiden känndes det bättre så jag kunde börja springa lite igen utan att det kändes i knät.. Men till nästa vår och nästa vårbruk kom det onda tillbaka, och den här gången satt det i längre.. Jag var hos en allmännläkare på sommaren och han sa att det bästa var att ta det lungt och vänta.. Och det gjorde jag, knät kändes med tiden bättre igen så jag började åter springa lite försiktigt... Sen nu i höstas, trots att jag inte hade sprungit på ett tag, så började knät krongla lite igen. Under de senaste veckorna har jag varit och simmat ett par gånger, och det verkar som om knät vid simmning vrider sig på ett sånt sätt att det gör ont både under simmningen och i efterhand.. Det onda verkar sitta någonstans i knät, bakom knäskålen och känns när jag vrider knät eller belastar knät lite snett.. Min fråga är nu, vad kan detta vara? Och vad är det bästa jag kan göra? Det är ju inte så roligt när man inte längre verkar kunna arbeta och röra sig som man alltid gjort förut.
Tack på förhand,
/Fredrik,

Svar


Hej!
Dina symptom talar för att det är frågan om en inflammation som inte riktigt fått läka, och där orsaken fortfarande är kvar. Det kan t ex röra sej om skoval, strama muskler, för snabbt ökande träningbelastning m m. Orsaken till besvären kan också vara något helt annat, t ex en meniskskada, även om den diagnosen är mindre trolig.

Jag förvånas ofta av att mina kolleger fortfarande rekommenderar att "ta det lugnt" eller "vila", vilket ju inte alls förbättrar det hela, utan tvärt om motverkar läkningen. Det viktiga är att dels minska belastningen på det skadade och dels ordinera exakt hur du skall träna för att underhålla, förbättra och bli bra i knät.

Du behöver en noggrann undersökning av knäleden och att man tar ställning till orsaken till besvären. Om din distriktsläkare inte kan hjälpa dej bör du få en remiss till någon som kan, t ex en ortoped eller en idrottsläkare. Du kan också själv söka sådan privat via telefonkatalogen.

Vila eller "ta det lugnt" är ingen behandling alls, vilket du absolut inte bör acceptera, särskilt som det finns bra behandling för den typ av besvär du berättar om.

Ställ en fråga