Knäskada-- MR -- knastrar och smärtar

Fråga

Hej! För snart ett år sedan fick jag problem med mitt högra knä efter en cykelincident. Jag cyklade i nedförbacke med höger ben helt utsträckt. Jag körde ut över en avsats som jag inte såg, och landade med högerbenet helt utsträckt. Än idag har jag problem med belastning av benet. T ex om jag går ner på huk så hör jag hur det knastrar och har sig i knäet när jag reser mig. När det gör som ondast kan jag inte resa mig med jämn kraft fördelad på båda benen. Det smärtar nästan hela tiden nu på framsidan av knäet under knäskålen. Dvs längst upp på underbenet. Smärtan är mest påtaglig vid belastning och vinkeln på benet närmar sig 90 grader. T ex om jag ska sätta mig ner eller resa på mig. Jag tror jag skulle få problem med att göra snabba vändningar t ex. Jag har gjort olika vridövningar men kan inte framkalla någon smärta på det sättet, så jag utgår från att ledband och korsband är hela. Jag gjorde även en MR-röntgen i höstas men de uppgav att de inte såg något onormalt. Vad ska jag göra nu? Mvh Christian

Svar

Hej!
Det man närmast bör göra är en klinisk undersökning av din knäled. Allmänhetens (och även många läkarkollegers) tro på att MR ger svar på allt är falsk. MR kan enbart vara ett av flera hjälpmedel, där en skicklig läkares undersökning är det skarpaste instrumentet.

En MR-undersökning brukar jämföras med en karta. Tänk dej en satellitbild över Asien, där någon ber dej peka ut den lilla byn Wang Beijing. I bästa fall har du kunskap om Asiens geografi och kan på ett ungefär peka ut var det ligger, förutsatt att  bilden är skarp just i det område där byn ligger. Så är det också med MR; man måste fråga efter rätt sak när man tar bilden, och kameran måste vara rätt skärpeinställd, "viktad" som det heter på fackspråk, på rätt typ av vävnad för att vara tillräckligt skarp för findiagnostik. En bra MR-undersökning kräver således att beställaren har rätt frågeställning för att man skall kunna hitta eller utesluta det man letar efter.

Min råd är att söka för detta, antingen t ex hos oss på mottagningen IMES/Idrottsdoktorn.se, eller via remiss till en ortopedmottagning, för förnyad undersökning.

Ställ en fråga