Lårkaka

Fråga

Vad händer i muskeln när en lårkaka uppstår?

Svar

Hej!

En lårkaka består definitionsmässigt av en blödning i en muskel i låret. Till vardags brukar man dock kalla alla större blödningar i låret för lårkaka, även sådana som ligger utanför muskeln och/eller i underhuden. 

Om blödningen sker i muskeln är detta ett resultat av slag/spark mot muskeln eller att man sträckt sönder den. Blodet drar till sej vätska och inflammationsceller, vilket ökar trycket i muskeln och den faschia (bindvävssäck) muskeln ligger i, vilket ger smärta då man använder muskeln.

Om blödningen ligger i underhunden är det ett resultat av ett lokalt trauma (spark, slag) med blödning som syns som ett blåmärke. Det ökar inte trycket i muskulaturen, men kan ändå göra rejält lokalt ont. 

Behandling av äkta lårkaka består i "tidig mobilisering", d v s att använda benet redan i tidigt skede, kombinerat med antiinflammatorisk behandling i tablettform (lokalbehandling har ingen effekt). Blödning utanför muskeln består i samma sak, men där man också kan ha nytta av lokalbehandling med blodförtunnande kräm, Hiurdoid.

Ställ en fråga