PFSS - finns det någon lösning?

Fråga

Hej! Jag är 21 år gammal och har sedan 4 år tillbaka problem med mina knän. Jag har dansat på mycket hög nivå tidigare och för fyra år sedan, efter en tids problem med knäna, så fick jag en tid för magnetröntgen. Enligt den ortoped jag gick till då så hittade man ingenting annat än en inflammation i båda knäna via magnetröntgenplåtarna. Jag började gå hos en sjukgymnast och skaffade även specialgjutna inlägg till mina skor - dock utan resultat, mina knän blev inte bättre. Det slutade smärta efter ett tag men problemet fick aldrig en lösning. Efter intensiv löpträning för ett år sedan drabbades jag återigen av problem och fick då till en naprapat som diagnosticerade mig med PFSS samt gav mig rehabiliteringsövningar att göra, bland annat den s.k. Umeå-metoden. Jag rehabbade i tre månader utan resultat och körde sedan tre månader till utan resultat. Nu försöker jag styrketräna för att träna upp musklerna i benen för att försöka avlasta knäna men jag ser inget resultat. Finns det någon "lösning" på PFSS eller är jag dömd till ett liv som soffpotatis?

Svar

Hej!

Vid patellofemoralt smärtsyndrom, PFSS (eller främre knäsmärta, patellalgi, chondromalacia patellae som det också benämns ibland), är orsaken fortfarande okänd. Det finns olika förklaringsmodeller med olika utgångspunkt beroende på vem man frågar. Om man är holistiskt lagd försöker man göra en syntes av alla förklaringsmodeller.

Min förklaringsmodell bygger på en modell där man bedömer varje individ utifrån 5 grundfaktorer, fem kvalitéer: Kondition, koordination, styrka, uthållighet och smidighet. Nästan alla skador och skadliga fenomen ger avtryck i någon eller några av dessa kvalitéer, och blir då lättare att förstå. Ibland kan en kvalitetsbrist i någon eller några av dessa både vara ett symptom och en orsak. Genom att förbättra kvalitén där den brister, stärka den svaga länken i kedjan, kan man också komma till rätta med problematiken.

När det gäller PFSS är varje individ är unik och det finns flera olika subgrupper bland de drabbade. PFSS har tyvärr blivit en "slasktrattsdiagnos" som man tar till när man inte har någon förklaring i den förklaringsmodell man företräder, när problemet inte passar in. Varje individ är dock mer unik än att tillhöra en generaliserad diagnosgrupp.  Genom noggrann sedvanlig diagnostik ("i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet"), och med tillägg av en analys av de fem förmågorna kommer man fram till en ny slags strategi för hur man angriper problemet. Behandlingen går således ut på att eliminera orsakerna till besvären genom en kombination av konventionella metoder och särskilt riktad träning. 

I värsta fall behöver du hitta en aktivitet som är skonsam mot knälederna, i bästa fall borde du kunna återvända till den aktivitet du önskar även om den involverar knäbelastning, genom rätt åtgärder. Mitt råd är att i första hand pröva konventionell behandling, och om denna inte ger resultat möjligen söka någon med en annan förklaringsmodell, t ex hos oss på Idrottsdoktorn.se. Det viktigaste är att du inte slutar med fysisk aktivitet, utan ägnar dej åt alternativ sådan när knäproblemen hindrar dej från att göra det du helst vill. Vila är farligt!

Ställ en fråga