Skadat knä - snowboardsåkning?

Fråga

Hejsan! Jag är en femton årig tjej som har skadat högra knät sedan 8 månader tillbaka när jag hade en fotbollsträning. Mitt främre korsband är troligen av enligt sjukgymnasterna. Jag har fått rehab för det och jag har en skena som jag ska använda vid fysik aktivitet. Och jag tränar knät lite då o då, men så fort jag anstränger knät lite så viker knät sig åt vänster sida och jag får ont i hela benet efteråt. Jag idrottar väldigt mycket men det har sjunkit sedan jag fick skadan. Och nu ska jag iväg o åka snowboard uppe i fjällen o jag känner att skenan inte räcker till för att stabilisera knät. Är det ens lönt att jag ställer mig på en bräda eller finns det andra alternativ angående skenor? Mvh Carolina

Svar

Man behöver definitivt kartlägga vad dina besvär beror på. Om det handlar om främre korsbandet, du har hindrande besvär och du har stora krav på stabilitet i knäleden bör man överväga kirurgisk behandling. Sådan bedömning bör din husläkare remittera dej för, till en ortopedspecialist, och innan dess utföra en MRT ("magnetkamera") av knäleden.

Att åka snowboard utan främre korsband blir nog tämligen svårt, och ökar risken för andra skador, då det förutsätter god knästabilitet. Jag känner inte till om det finns en ortos ("skena") som ger bättre stabilitet än den du har - det förutsätter att man undersökt dej och vet vilket hjälpmedel du har just nu. Det är en fråga för ortopedspecialisten.

Ställ en fråga