hamstring

Fråga

Hejsan! Jag har tränat mkt löpning i flera år. 3-5 mil i veckan. I somras körde jag en halv ironman ochfick ont i "löparknä" En månad senare så körde jag ett swimrun amfibiemannen oxå smärta löpar knä. Gick över efter ca 2 dag helt. Dessa lopp tog ca 6 Tim vardera och jag kände mig sjukt sliten i kroppen efteråt. Sprang ca 4 dar efter amfibiemannen i början av augusti kände då att jag hade ont i baksida lår mest på vä sida. Efter någon vecka hade jag ont i hö oxå. Detta har bara eskalerat och jag har så ont i baksida lår. Kan inte springa uppför backar för det gör skitont. Springer jag med små kortare steg funkar det ett par km men orkar knappt 6km längre. Har varit hos sjukgymnasten som tror antingen spondylolistes eller tendinos. Vet inte hur jag ska tro eller tänka eller träna. Vad ska jag göra får inga klara besked.

Svar

Men behöver undersöka dig för att få en uppfattning om rimlig diagnos. Att en olistes/spondylolistes skulle förorsaka lokala besvär i baksida lår låter inte som en trolig orsak. Å andra sidan har jag inte tagit del av din sjukgymnasts journal och har för få uppgifter för en seriös bedömning.

Det du berättar är slitenhet, uttröttbarhet och ett tätt tävlande, samt att du förmodligen överskridit din förmåga i förhållande till din kravnivå, något som predisponerar för inflamatorisk reaktion. En risk som man behöver värdera är utveckling av överträningssyndrom (OTS). Jag föreslår att du söker för detta hos någon idrottsmedicinare; läkare, sjukgymnast eller naprapat med löpinriktning, exempelvis hos Löparkliniken i Stockholm.

Ställ en fråga