knäproblem

Fråga

Hej! Jag har länge haft knäproblem, börjadet för ca 1 ½ år sedan av att jag sprang mycket. Sjukgymnast kom fram till att jag "faller" in med fötterna, alltså att problemet sitter i hålfoten. Jag gör många olika styrkeövningar för att stärka upp musklerna kring knäleder och fötterna för att hålla upp foten i rätt vinkel. har skaffat mig vibrams fivefingers och tycketr det blivit lite bättre. men nu har jag börjat få ont bakom mitt vänstra knä, hettande smärta och lite ömt. märker även att jag inte fördelar belastningen jämt när jag tränar. känns som jag hela tiden "går på glas" för att inte sabba något igen. jag vet inte vad jag kan, bör och inte ska göra!? jag stretchar mycket eftersom jag märker att jag blir stel i höfter och lårmuskler efter att jag tränat. den ända styrketräning jag utför är med kroppsvikt - pilates, yoga osv. vad är bäst för mig tror du? vilka skor och ev inlägg kan vara bäst för mig? Tack på förhand!!!

Svar

För att veta vad som är bäst för dej behöver man göra en uppskattning/testning av de idrottsliga förmågor du har i förhållande till de krav som ställs. Det är stor skillnad mellan att springa medeldistanser jämfört med t ex marathon. 

De förmågor man mest tittar på hos löpare är kondition, styrka (av olika sort), uthållighet, koordination och smidighet, samt löpteknik. Träning går ut på att förbättra de kvalitéer som inte räcker till och de förmågor som är mest framträdande för den gren man utövar.

Valgus i fotleden ("nedsjunken inre fotled", "kobent i fotleden") är ett normaltillstånd hos barn, och vanligt förekommande hos vuxna. Det finns mej veterligen ingen seriös vetenskaplig undersökning som visat ett samband mellan knäbesvär och valgus i fotleden, även om somliga fysioterapeuter hävdar att så är fallet. Ett stort antal sådana fotleder åtgärdas med avgjutna fotbäddar, "för att rätta till"- ett för mej främmande synsätt. Däremot spelar dina underbensmusklers förmågor stor roll för ditt löpande och hur dina knän mår, likaså din löpteknik och skoval. Med en god koordination, god löpteknik och rätt styrkekvalitet bör även en "ful" fotled ha mindre betydelse.

Sök hos din idrottsläkare för en bedömning är mitt främsta råd om du är osäker.

Ställ en fråga