Ont i hälen

Fråga

Hej! Jag är 34 år och har ont i hälarna. Har haft detta i ca. 2 månader.Jobbar på industri och går på betonggolv. På fritid löptränar jag en del, springer några lopp om året. Har tidigare varit aktiv innebandyspelare, ca. 3ggr/vecka. Hälarna gör mest ont på morgonen, en ömmande känsla. Det värker inte så att jag inte kan gå men en molande värk hela dagarna. Så frustrerande, hade tänkt springa Göteborgsvarvet för tredje gången i år. Jag har nu en sula från Footlab, haft den i ca. en vecka, känns tyvärr inte bättre. Jag bor i Gränna, så ett besök hos Er är lite långt, finns det någon specialist i närheten. Jag vill kunna gå, springa och idrotta igen! Tacksam för svar! Samuel Jansson

Svar

Som du antyder behöver man först fastställa en diagnos, samt orsaken till dina hälbesvär. Det kan röra sej om allt från inflammation i hälseneinfästningen till överbelastning av plantarfascians (senplattan under foten) infästning i hälen eller FPS; Fat Pad Syndrome, där fettkudden under hälen har rupturerat, med fler tänkbara orsaker. 

Orsaken avgör vilken behandling man väljer. Att avlasta är aldrig fel, och Footlabs sula "contour" är bra på det, men för att veta om det hjälper något är en vecka för kort tid. 

Du bör helt träffa någon med specialkompetens, och om du inte har möjlighet att komma till vår mottagning återstår kontakt via remiss till ortoped i ditt hemlän. Tyvärr är det inte vanligt med idrottsmedicinsk kompetens ute i landet.

Ställ en fråga