Ont i ryggen

Fråga

Hej! Jag idrottar på hög nivå och vi har nu börjat med hård fysperiod. Och i år som alla andra år så får jag extremt ont i ryggen vid löpning. Värken sitter främst i ländryggen och bröstryggen men går också upp i nacken. Värken är relativt konstant under löprundorna men krampar ofta ihop så pass mycket så att jag får svårt att andas och räta ut ryggen. Vad skulle detta kunna bero på och finns det något som jag kan göra/tänka på för att slippa det här?

Svar

Hej!

Dina ryggbesvär låter allvarliga, i synnerhet att du får så ont att det blir svårt att andas. Ländryggsproblem hos löpare handlar annars ofta om stramhet i bäckennära muskulatur (höftböjare, höftrotatorer m m), vilket skapar större belastning i ländryggen, då kraft och rörelse överförs dit biomekaniskt. Denna kan i sin tur skapa spänningstillstånd längre upp, med muskelkramp och smärta som följd. Om detta är fallet borde töjning/stretching av den strama muskulaturen hjälpa.  

Men en noggrann undersökning krävs för att ta reda på varifrån dina besvär eminerar samt utesluta andra allvarligare åkommor. Sök hos idrottsläkare eller rygginriktad ortoped för en sådan genomgång.

Ställ en fråga