Ryggproblem

Fråga

Hej! Jag är en tjej i 30års åldern som tränar löpning mycket och långt. Deltar ibland i s.k ultralopp. Jag har en längre tid haft problem med ländryggen. Jag har haft ont, oftast på vänster sida ovanför rumpan med strålning ned i rumpan och ibland i hela benet ner under foten. Till och från har jag även domningar och svaghetskänsla i vänster ben. Jag har även besvärats av kramp i rumpan då främst vänster sida. Problemen har kommit och gått men senaste två månaderna har det blivit mycket sämre. Efter löpning får jag mycket ont i vänster ljumske och i rumpan, det är t.o.m svårt att gå. Jag är mycket öm på en punkt i vänster sida av ländryggen. Jag har varit hos både kiropraktor och sjukgymnast och båda tror att jag har en disk som buktar i ländryggen. Båda hade dessutom mycket svårt att hitta reflexer på vänster ben. Jag rekommenderades av båda att stärka bålen samt att alternativträna ett tag typ simning och rullskidor. Senaste veckorna har jag tagit det lugnare med löpningen och nu har jag hållit upp med löpning i tio dagar och ville prova lugn jogging igen. Sprang bara 8km men fick mycket ont i ljumske och rumpa/höft efteråt. Känner även att det sticker och strålar från vänster sida av ryggen. Det känns som ett stort bakslag och jag undrar nu vad du har för funderingar kring detta. Vad kan jag göra åt det? Och kan jag löpträna lite trots smärta? Det här är ett oerhört stort problem för mig. Mvh Anna

Svar

Hej!
Smärta, domningar och radierande smärta måste alltid misstänkas bero på nervrotspåverkan ("buktande disk" t ex), men är inte den enda diagnosen som kan förklara besvären. Det finns en viss överdiagnosticering hos vissa terapeuter, vilket man ser i utfallet av magnetkameraundersökningar. Det du berätta om kramp i rumpan och smärta i vänster ljumske indikerar att problemet mycket väl kan ligga där. Stramhet i höftbörjarna i ljumsken (iliopsoas) och stramhet i höftrotatorerna i rumpan kan göra att neven kläms (fenomenet kallas för entrapment) och signalerar smärta och domning utmed nervens utbredningsområde.

Det enklaste just nu är att genom undersökning ta reda på om det finsn någon stramhet i bl a iliopsoas och/eller höftrotatorer. Om det är så bör man provbehandla med manuell töjning och se om symptomen släpper. Även om man har en buktande disk (en "modediagnos" hos somliga behandlare) kan den inte med säkerhet utnämnas till orsak till besvären. Det finns ju en orsak till att disken buktar - nämligen en överbelastning, t ex i form av dåligt koordinerade och strama muskler ( t ex höftrotatorer och/eller höftböjare m fler)! Man måste således gå till botten med sin analys för att få bra behandlingsresultat - behandla rätt sak.

Jag tycker inte att du ska löpträna innan man är klar över vad som orsakar dina besvär. Däremot bör du underhålla dina förmågor med annan, icke-smärtande, träning.

Mitt förslag är att du söker upp en idrottsmedicinskt utbildad och erfaren naprapat eller sjukgymnast, eller ännu hellre en idrottsläkare, för "second opinion". Sådan hjälp kan fås via t ex mottagningen Idrottsdoktorn.se.

Ställ en fråga