Löpning under graviditet-smärta baksida lår

Fråga

Hej, Jag har sprungit mycket hela mitt liv, vilket innebär ca 3-4 ggr/veckan mestadels sträckor på mellan 5 och 20 km. Är nu gravid i vecka 26 och har sprungit kort (ca 5 km)och sakta någon gång i veckan fram tills nu. Själva löppassen går utan problem, men de senste vcekoprna har jag efter passen fått väldigt ont i baksida lår, båda benen. Vilket gör att jag fått svårt att gå och stödja på benen. Det onda avtar successivt och är borta efter ca 2 dar. Beror detta på min graviditet eller är det någon annan typ av idrottsskada? Vad bör jag göra för att minska problemen?

Svar

I och med graviditeten ändrar sej kroppen en hel del, i synnerhet under sista tre månaderna. När du löptränar ändras successivt tyngdpunkten för kroppen i och med barnets tillväxt. Samtidigt förbereder sej kroppen för den kommande förlossningen, vilket påverkar bl a bäckenleder/fogar, bäckenmuskulatur, och den ökade bäckenrörlighet gör bäckenet mindre stabilt. Vid ansträngning får dina muskler därför arbeta på ett annat sätt än de är vana, vilket temporärt kan leda till vissa överbelastningar. 

Det är viktigt att du lyssnar på och respekterar kroppens signaler så att både du och barnet mår bra. Undvik smärtande aktivitet, men undvik inte fysisk aktivitet - byt ut smärtande aktivitet mot annan som inte ger dej smärta. 

I FYSS kan den som vill läsa lite mer utförligt om graviditet och fysisk aktivitet, se denna länk.

Ställ en fråga