Helt slut. Sjuk?

Fråga


Hej!
Jag är 46 år.
Under mer än 20 år har jag varit aktiv som löpare. Har sprungit flera maraton( april 2000 på 2:52:08) 1/2 maraton och massor av kortare lopp. Har även genomfört 2 Ironman tävlingar ( 98 o 99, bästa tid 10:46:14)och kortare triathlon tävlingar. Har i år tävlat enbart i löpning och gjort en del personliga rekord i olika tävlingar här nere i Skåne. Fram på sensommaren började jag att känna mig trött och sliten, tog det lite lugnare ett tag, minskade
träningen och avstod från tävling. När jag sedan kände mig något bättre och det var dags att springa Lidingöloppet, fick jag mitt löparlivs största och obehagligaste upplevelse, efter 10-12km kände jag tröttheten komma, jag forsatte men blev självfallit tröttare, det gjorde ont överallt på ett sätt som jag alldrig för har varit med om. Den sista milen minns jag inte - en total blackout - när jag lunkade i mål chockades fru och kolleger av mitt "beteende". Flygresan hem till Malmö var ett enda lidande. Jag har vilat hela veckan efter Lidingö.Men i går, söndag förmiddag, tyckte jag det var dags att prova ge mig ut. Fruktansvärt!!!! efter 5 - 6 km var jag totalt slut. Och resten av söndagen tillbringades "på rygg". Jag vet med min erfarenhet vad det vill säga att vara trött, men det jag upplever för tillfället, har jag aldrig varit med om. Jag är noga med min träning, för dagbok, tränar med pulsklocka, äter rätt mat osv.,Jag har tagit blodprov, allt är perfekt. Min vilopuls ligger ganska stadig runt 42-46.
Vad skall jag göra ?????

Svar


Hej!
Det är mycket svårt att veta vad ditt tillstånd beror på utan att undersöka dej och ha möjlighet att ställa fler frågor. Helt klart är att stor risk finns för att din hälsa riskeras. Man kan inte utesluta att du drabbats av ett allvarligt överträningssyndrom, vilket är allvarligare än det låter. Man behöver göra en noggrann undersökning för att utesluta andra orsaker. Jag föreslår att du så snart som möjligt söker upp din distriktsläkare/husläkare, alternativt direkt till någon som är specialutbildad inom idrottsmedicin.

Ställ en fråga