Hög puls

Fråga

Hej! Jag är en kvinna i 37-årsåldern som hela mitt liv har hållit på med någon idrott, bland annat varit simmare på elitnivå. Numer tränar jag sedan ett år tillbaka seriöst för att springa ett maraton. Jag har vid olika tillfällen när jag sprungit långpass drabbats av ovanligt hög puls. Sist när jag sprang göteborgsvarvet hade jag en puls mellan 160-170 de första 17 kilometrarna, för att sedan plötsligt gå upp på en nivå mellan 190-195 den sista biten. Den högsta pulsnivån mättes upp till 208. Det konstiga är att jag inte kände mig alls särskilt ansträngd. Vid annan träning kan jag känna det som mycket obehagligt och jobbigt när pulsen närmar sig 180. Jag undrar om detta tyder på någon sjukdom och om jag bör kolla upp det?

Svar

Av din i frågan uppgivna pulsnivå kan man inte sluta sej till om du lider av någon hjärtsjukdom. Att du utan obehag kan anstränga dej så som man gör vid marathonförberedelse talar för att ditt hjärta fungerar bra. 

För att helt kunna fastställa ditt hjärtstatus bör man åtminstone göra en basal undersökning inkluderade att lyssna på hjärtat, kontrollera ditt blodtryck och ta ett EKG. Det görs via din idrottsläkare eller din husläkare. Sådan undersökning borde alla tävlande löpare genomgå. 

Ställ en fråga