Knäskada

Fråga

Är en tjej på 23 år som har ridit i tre år nu. Fick ont i knäet när jag började rida men trodde det var ovana. Nu låser sig mitt knä och jag kan inte stödja på benet efter en ridtur. Gör också ont när jag går i trappor, sitter på huk eller sitter på en stol. Känns som smärtan kommer från utsidan av knäet men det är svårt att säga säkert. När jag rätat ut benet efter en låsning, (så mycket det går) så släpper det hela efter en liten stund och jag kan gå igen. Vad är detta? Mvh Madelene

Svar

Hej!

Det är alltid svårt att avgöra knäbesvär och knäskada på de få uppgifter man kan få med  i ett brev/mail, och för att ställa korrekt diagnos behövs en undersökning hos någon med utbildning och erfarenhet av detta. 

Dina knäbesvär kan t ex handla om en skada på ett av sidoligamenten som belastas mycket vid ridning. Om detta är fallet kan en justering av stiglädret till stigbyglarna, genom att förlänga eller förkorta dem, vara aktuell. Det ändrar på knävinkeln, som ibland är kritiskt och kan överbelasta ligamenten.

En annan skada, med tanke på dina låsningar, kan vara en meniskskada.  Meniskproblem är dock inte särskilt vanliga inom ridsport.

Man behöver definitivt undersöka dej för att få en korrekt diagnos och därmed också bestämma lämplig terapi. Mitt förslag är att först pröva att justera stigläderlängden. Om detta inte hjälper behöver du träffa någon läkare med knäkompetens, t ex idrottsläkare eller ortoped.

Ställ en fråga