Ont av bula efter skoskav?

Fråga

Hej! Jag fick skoskav av mina fotbollskor i vintras och har fått en slags bula efter det. För några dagar sen fick jag en ordentlig smärta i hälen när jag hade mina joggingskor på mig, som jag för övrigt har haft ett tag. Nu får jag ont i alla mina skor som inte är tillräckligt mjuka i hälen och jag är rätt säker på att det har med denna lilla bula att göra eftersom smärtområdet är runt den. Smärtan är så stor att jag i princip inte kan gå. Jag känner ingenting när jag inte har skor på mig. Vad kan detta vara och vad kan man göra åt det?

Svar

Det man närmast tänker på vid din beskrivning är "Haglunds deformitet". Det består i sin milda form av en kronisk irritation av mjudelarna över infästningen av hälsenan, och beror på mekaniskt tryck av felaktigt utformade skor. Fotboll är typisk idrott för skadan, i synnerhet hos växande individer.

Botet är avlastning, d v s byte av skor till sådana som inte belastar området, alternativt "skokirurgi", d v s att man antingen lästar ur skorna i tryckområdet eller skär ut området med en skalpell eller kniv. En kunnig skomakare brukar kunna detta. Är man tveksam till diagnosen bör man låta din idrottsläkare undersöka först.

Ställ en fråga