Snapping Hip / Ryggproblem

Fråga

Hej! Jag har ett tillstånd som bedöms som Snapping Hip, vilket innebär att min höftmuskel glider över höftkulan, på båda sidorna. Med detta som är väldigt obehagligt och som på senare tid börjat göra mer och mer ont kommer ryggbesvär. Har konstant ont nertill i ryggen och oftast i höften. Har gått hos sjukgymnast i över ett år utan resultat, det blir bara värre och värre. Har provat både akupunktur, olika former av träning och stretching. Har alltid ont men värst är det när jag idrottar, vilket leder till att det blir mindre och mindre fotboll. Höften ’’hoppar’’ fram och tillbaka och ibland ’’fastnar’’ den i ett läge och jag har svårt att komma loss, ibland är den överrörlig pga. att muskeln är utstretchad. Jag har aldrig fått en möjlighet att röntga min rygg och min höft heller. Har svårt att utföra rörelser med benen i sidled eller liggandes och röra dem uppåt i luften. Jag svankar väldigt mycket när jag ligger ner och när jag går, vet inte om det har något med saken att göra? Vet inte om det är till någon hjälp, men går även snett med fötterna, jag sliter alltså mer på insidan av skor än normalt. Har pratats om ilägg i skorna, men de är inte säkra på att det hjälper. Vet inte vad jag ska göra för att bli bättre, vart jag ska vända mig eller hur jag kan slippa det här? Tacksam för svar.

Svar

Nej, vid snapping hip är det ingen höftmuskel som glider över din höftkula. Höftkulan har inte ett sådant läge att det är möjligt. Ofta handlar det om stramhet i gluteus medius (muskel i rumpan) eller muskeln tensor fascia lata som ligger för stramt lokalt, men det finns även andra förklaringar. Jag har svarat på frågor om detta tidigare, se t ex denna länk.

Viktigast är att fastställa orsaken i just ditt fall, något man uppenbarligen inte gjort i ditt fall. Först därefter kan man åtgärda rätt orsak. Sök för "second opinion" hos någon med idrottsmedicinsk kompetens för detta, t ex hos oss på IMES/Idrottsdoktorn.se.

Ställ en fråga