Hamstring

Fråga

Hej jag har problem med höger baksida lår(Hamstring)Jag gjorde illa mig i juli i år,jag det smärtade till 3 gånger på 3 v,nu är det november och jag har inte kunnat springa sen dess,det smärtar och känns stramt där bak,jag känner till och med av det när jag går,från mitten av muskeln,ner till mitt knä.trycker jag på mitt lår lite hårt så smärtar det ordentligt,jag har provat det mesta men inget verkar hjälpa så vad ska jag göra? Ville bara tala om att detta hände när jag spelade innebandy Tacksam för svar mvh Peter

Svar

Bristningar/sträckningar i hamstrings förekommer f f a i idrotter med explosiva moment, i synnerhet om man är otränad i sin explosiva styrka, excentriska styrka och muskelkoordination. Inte sällan är smärtan bestående flera månader efter skadan, om rätt åtgärder inte sätts in. principen för behandling är att börja med träning av muskelgruppen med långsamma rörelser och högt repetitionstal (15-20 reps, 3 set, max 2 ggr/v). Successivt minskas antalet repetitioner och hastigheten i rörelsen ökas under loppet av 1-3 månader (beroende på skadans grad). Det anses viktigt att träna både den excentriska (bromsande) och koncentriska (muskelsammandragande) styrkan, något som med fördel kan vävas in i koordinationsträning med fria vikter/kroppsbelastning. För mer detaljer och exakt upplägg tar man kontakt med idrottsmedicinskt utbildad naprapat eller sjukgymnast (t ex via Idrottsdoktorn.se).

Sammanfattningsvis är det ingen idé att vila lång tid efter hamstringsskada (såvida det inte handlar om stor ruptur), trots smärta. Träningen påbörjas med liten belastning som får successivt allt mer inslag av explosivitet. Vid komplikationer bör idrottsläkare konsulteras.

Ställ en fråga