Knäproblem

Fråga

Hej! Jag jag är en 23 årig kvinna. Jag har haft knäproblem i nästan 1 år. Det började på hösten 2010 då jag under en löptur fick lite känningar i vänstra knä. Jag vet att jag troligen hade överbelastat mina knän eftersom jag levde ett mycket hektiskt liv just då. Jag hade 8-9 träningspass per vecka, 5-6 löpturer (10km), 1 styrketräningspass och 1 annat konditionspass samt 1 aktiv vilodag. Jag jobbade dessutom som servitör vid sidan om skolan. Eftersom jag var fattig studerande åt jag också mycket dåligt (mycket gröt). Jag har prövat det mesta. Jag har skaffat inlägg, köpt många nya skor, jobbar inte längre som servitör, massage, strechövningar, salvor, ortroser. Jag har gått till en massa läkare och fysioterapeuter. Meniskerna och korsbanden är okej. Brosket är lite slitet för min ålder men annars ok. Jag har främst fått diagnoserna plica (överbelastad inre ledhinna), benhinneinflammation och bursa anserine (bursiten på knäns mediala sida). I sommar opererade jag den högra knäet och tog bort plican, den inre ledhinnan, vilket många läkare tycker är onödigt eftersom det är inte det som är själva felet. Instruktionerna jag fått från fysioterapeuter är alternativ träning såsom cykling och styrketräningsövningar för knäna. Problemet är att jag inte till 100 % kan utföra dessa övningar p.g.a. smärtan. Det knastrar och benen känns ostabila. Det jag själv mest lider av är känslan av ömhet runt knäna, bursiten som trycker på, benhinneinflammationen och känslan av att knäna inte håller. Det känns lite bättre när jag t.ex. gör lite övningar för quadricepsmusklerna, men då igen känns det som att knäna inte riktigt klarar av att göra dessa övningar. Dagen efter är det mycket obehagligt när allt känns så svullet och ömt. Jag vet att jag behöver dessa övningar ändå eftersom det verkar som att jag har muskelobalans i benen. Dessutom tar jag tillskott av zink, omega 3, järn, glukosamin och MSM. Detta främst för ledernas och broskets skull. Vad skall jag göra? Borde jag totalvila för att få bort dessa skador? Alla terapeuter har bara gett en massa övningar, men jag har aldrig egentligen tagit en ordentlig vila utan istället kört 50% med träningen. Jag vill kunna träna som vanligt igen. Jag är mycket tacksam för svar! //Annina

Svar

Det var en inte helt okomplicerad fråga att svara på så här i frågespaltform! Det är svårt att ta ställning till dina besvär utan att ta del av tidigare behandlares fynd och konklusioner. Du säger heller ingenting om smärtans karaktär, var den är lokaliserad, när den uppstår et c, varför man behöver fler uppgifter. Det bör kompletteras med en funktionell undersökning, något som jag inte vet om det är utfört eller inte. Dina kosttillskott tror jag inte påverkar dina ledbesvär alls. 

Frågan jag ställer mej är vilka av dina kvalitéer som brister i förhållande till det du försöker utföra. Helt klart innehåller din historia info som talar för att du överskridit dina förmågor på många punkter. Du har också haft besvär under väsentlig tid, vilket påverkar dina förmågor.

Mitt råd är att man bör se över ditt funktionella status och träna de brister du har, i stället för att koncentrera sej på symptom rån den ena eller den andra vävnaden. Det kan du få hjälp med hos din idrottsläkare eller hos idrottsmedicinskt utbildad och erfaren sjukgymnat.

Ställ en fråga