Ont i ryggslutet-höger sida & strålning ner i vaden.

Fråga

Hej! Jag är en 19 årig kille som spelar fotboll och under en match förra sommaren så small det plötsligt till i vänstra ljumsken långt ner vid det onämnbara. Och fick då diagnosen av en ortoped att det var en bristning i ljumsken. Så jag rehabiliterade det fram till hösten men fick istället starka smärtor i höftböjarmusklerna och längst nere vid magmusklerna när jag gjorde fysiska ansträngningar. Så rehabiliterade det också. Och sen förra hösten så började det.. Jag började få en konstig/ obehaglig känsla när jag tränade i ryggslutet på höger sida men tränade ändå fast att det började göra mer och mer ont. Det blev bara värre och värre och fick även starka känningar på högra utsidan av vaden, så starka att jag knappt kunde stödja mig på högra benet under en veckas period i februari. Och ända sedan i vintras har det gjort så ont i ryggslutet att bara när jag ska sätta mig ner och slappna av så gör det extremt ont men lugnar sig efter ett tag, och när jag ska resa mig upp så gör det också extremt ont och tar tid tills att jag kan sträcka på mig helt. Och jag har testat vid ett par tillfällen att träna igen men blir bara värre igen... Jag har varit hos vårdcentralen, två kiropraktiker ca 6 ggr på varje ställe men dom har inte hittat något, nevrophysiolog (stavning) i Malmö men det var inget fel på mina nerver, jag har varit hos en ortoped som trodde att det var diskbuktning men var på magnetröntgen som inte visade något fel på diskarna men att det var en del klumpigheter på dom sista kotorna?, och är nu på massage som inte hjälper... Känns som om jag har varit överallt och fått övningar som jag har skött men som inte hjälpt alls... Vet snart inte vem eller vart jag ska vända mig och är väldigt tacksam för ett svar.

Svar

Onekligen låter dina besvär som nervpåverkan, antingen i ländryggen eller vid nervernas passage genom muskulaturen i rumpan (höftrotatorerna). Man behöver komplettera med mer uppgifter, undersökning och ta del av dina journaler för att kunna säga vad som är trolig diagnos. 

Att gå till kiropraktor på upprepade behandlingar utan att man vet vad det handlar om låter inte seriöst. Inte heller talar karaktären av dina besvär för att enbart massage skulle ha någon avgörande effekt. Ortopedoktorer brukar vara inriktade på att skilja ut de som skall behandlas med kirurgi respektive icke-kirurgi. Om man inte skall behandlas med kirurgisk åtgärd brukar inte sällan standardåtgärden vara en remiss för sjukgymnastik, något som inte alltid ger något resultat om inte sjukgymnasten får mer detaljerad instruktion om vad som bör göras.

Du behöver således bli bedömd och undersökt, förslagvis av någon med OMT-utbildning (ortopedisk medicin), eller idrottsmedicin. Sök hos OMT-II-kompetent sjukgymnast i första hand är mitt förslag. Tag då med kopia på dina undersökningar och tidigare journaler.

Ställ en fråga