ont i vristen vid löpning 4 år efter hälseneruptur.

Fråga

Jag slet av hälsenan för 4 år sedan i en bordtennismatch. Efter operation och borttagning av gips var nästan foten orörlig Jag fick träna i basäng och styrketräning varje dag i 3 månader för att rörligheten i foten skulle bli ok. Fortfarande har jag ca 25 grader sämre rörlighet i fotleden vid belastning än den friska foten. Efter detta har jag aldrig kunnat löpträna eftersom det gör ont i fotleden i den skadade foten vid varje steg jag tar. Efter någon km börjar det också värka i knäet. Jag har aldrig före skadan haft några problem i varken knä eller fot före skadan. Vad ska jag göra för att kunna löpa igen

Svar

25 graders rörelseinskränkning är ganska mycket, och helt klart potentiellt handikappande vid löpning. Dina besvär kan åtminstone delvis bero på detta, men man måste också misstänka att ditt löpsteg förändrat sej i och med skadan, vilket också i hög grad bidrar till belastningen i fotleden och i knät. 

I första hand bör man kartlägga din rörlighet, koordination, momentan styrka och se på ditt löpsteg, för att se vad som fattas. Rörligheten kan säkert påverkas med rätt kvalité i stretching. Undersökning kan man få hos sin idrottsläkare, t ex hos oss på IMES.

Ställ en fråga