Stressfraktur

Fråga

Hej Min 16 åriga son har på Rtg uppvisat en trolig stressfraktur på vänster underben. Han spelar handboll och ska till hösten börja på handbollsgymnasium. Hur lång är rehab och kan han i fortsättningen spela handboll.

Svar

Hej!

Stressfraktur i underbenet har en generell läkningstid på 2-3 månader. Skadan uppkommer genom upprapad belastning, oftast löpning, som successivt överskrider skelettets motståndskraft mot sådan belastning, f f a om belastningen på något sätt ökas mer än vad hållfastheten tillåter. 

Bidragande orsaker är t ex benlängdskillnad, träningsmängd, felaktig utrustning, ovnat eller felaktigt träningsunderlag. 

Ibland läker frakturen enbart genom avlastning av det drabbade benet, men i vissa fall kan gips och skena vara nödvändigt under första 1-2 månaderna. Under rehabtiden bör alternativ träning vara regel, där man noggrant tänkt igenom och planerat för underhåll av styrka, uthållighet, kondition, koordination och smidighet, så att man man återvända till sin ordinarie idrott så snabbt och bra som möjligt. Om idrottsambitionen är mer än "måttlig motionär" bör rehabiliteringen definitivt läggas upp och inledas professionellt, inte minst för att slippa tillhöra den kategori som inte läker på normal tid, samt för att säkerställa återgång till prestationsnivån. 

 

 

Ställ en fråga