11 år och ont i ryggen

Fråga:

Hej! Har en 11-årig pojke som spelar hockey. Han är 173 cm lång och har växt mycket, under hela skoltiden. Han har fått besvär med ryggen. Det sitter i ländryggen, en liten bit några cm vid sidan om ryggraden på hö sida. Hade i våras samma problem på vä sida. Gick då hos kiropraktor och fick lite bålövningar (negativa benluft och en övning med gummiband). Har kontakt med kiropraktor nu också. Och det gav med sig efter ngn månad. Har nu alltså samma problem igen. Har inte ont hela tiden utan framförallt vid vissa rörelser. Men inte alltid. Det kan hugga till och sen mola ett tag eller gå över. Han säger att ”han känner av det” hela tiden, men det gör inte ont. Om han i hockeyn ramlar på knäna får han ont och ibland när han ska skjuta. Kan också göra ont om han sparkar en fotboll. Det vill inte riktigt ge med sig och han har haft problem till och från sedan i somras. Det har också blivit så att han börjar bli rädd och undviker att göra en del saker. Vill inte gärna gå i närkamp och kan bli lite försiktig. Känner att det begränsar honom och blir ledsen. Han vill ju gärna spela hockey. Hur ska man tänka? Vila?, Verkar ju kanske inte helt bra, eftersom han inte har ont hela tiden. Har bokat en tid hos sjukgymnast och ska pröva det. Vad ska vi göra?

Svar:

Man kan inte uttala sej om orsaken till ländryggsbesvären utan en undersökning. Generellt är den beskrivna besvärstypen beroende av relativ bålstabilitet, där den snabba kroppsutvecklingen i kombination med höga idrottsliga krav gör att stabliteten kan täankas vara otillräcklig.
Att förlita sej på benlyft och en gummibandsövning som bål/bäckenstabilitet är otillräckligt i förhållande till de krav som ställs. Kontakta en idrottsmedicinskt utbildad eller ryggspecialiserad sjukgymnast eller naprapat i första hand.