7 månaders muskelinflammation i fötter

Fråga:

I ca 7 månader har jag haft muskelinflammation i båda fötterna. Första 2 månaderna hade jag hade jag otrolig smärta under, ovanpå och på sidorna av fötterna samt en bit uppåt smalbenen. Ringde läkare och fick råd om voltaren och aktiv vila. Sagt och gjort, vilade och åt voltaren i 10 dagar, köpte nya skor och skoinlägg. Det blev bättre och bättre och efter 4 månader vågade jag mig upp på löpbandet igen, gick superbra. Sprang bara någon km i veckan för att inte överanstränga fötterna. Sen från ingenstans fick jag smärta i knäna och även i fötterna igen. Slutade nu igen med allt som innebar ansträngning för fötterna och styrketränade endast. För någon vecka sedan var jag hos läkarn igen eftersom det inte blir läkt helt och håller någon gång, har fortfarande ont på fotsulorna. Läkaren kollade knäna (han kunde inte säga varför jag upplevde smärta) och fötterna och skrev ut smärtstillande som jag åt 3 gr per dag i 10 dagar. Det blev bättre även den här gången, men det är inte bra än. Jag upplever fortfarande smärta till och från i fötterna, vilket är oerhört jobbigt eftersom jag är väldigt träningsintresserad. Jag har nu fått hjälp av en kunnig idrottslärare med knäna och tränar nu excentrisk träning för knäna, vilket funkar bra! Jag har hört att vid muskelinflammation ska man töja ut musklerna vid det drabbade området? Är det sant, är det något man kan göra vid fötterna? Är tacksam för alla råd om hur jag kan bli av med min muskelinflammation!

Svar:

Det låter som att orsaken till dina muskulära besvär är kvar. Att symptombehandla med anitinflammatoriska läkemedel gör ju inte att orsaken försvinner, och inte heller är användande av fotbäddar annat än att behandla symptom. Eftersom jag inte undersökt dej kan jag inte uttala mej om vad som är problemet. Om din läkare inte heller kan diagnosticera dina knäbesvär bör du söka hos någon som kan det, en idrottsläkare eller knäinriktad ortoped. Man behöver bl a bedöma dina ”5 grundkvalitéer” (se länken: www.idrottsdoktorn.se/artiklar/imes-idrottsmedicinska-filosofi) och se över ditt löpsteg.
Det är relativt ovanligt med muskelinflammation i fötterna, och betydligt vanligare med sen- och senskideinflammationer. Jag gissar därför att dina besvär i fötterna inte heller är adekvat utredda.
Vid ”inflammation” som stått lång tid, i ditt fall 7 månader, är det troligtvis ett betydande inslag av s k tendinos, vilket är ett smärttillstånd utan egentlig inflammation. Det skall inte behandlas med smärtstillande medel eller antiinflammatoriska läkemedel, utan med lågrepetitiv excentrisk och koncentrisk träning, samt, om muskulär stramhet föreligger, stretching. För att veta om/hur stor tedninosinslaget är bör man stödja sej på en riktig och funktionell undersökning.  
Vid så lång frånvaro från löpning och träning har man dessutom tappat en del av sin koordination, kondition och styrka, vilket gör att risken för annan skada och återfall i sin ursprungliga skada ökat. Man behöver därför ta hänsyn till detta när man planerar sin återkomst till den aktivitetsnivå man önskar.  Om man inte kan själv bör man rådfråga någon med kompetens på området, t ex din idrottsläkare. Tyvärr underlåter många detta, vilket bl a är orsaken till att 50% av idrottsaktiva sluta med sin idrott p g a skador.