ADHD

Fråga:

Hej,
Min son är tävlings simmare och fick kombinerad Adhd diagnos den här året. Läkaren rekommenderade medicinering för att förbättra koncentrationen i skolan. Vi undrar om medicinerna kommer att påverka honom med sin simmning,längd och vikt Han är 11 år. Han tränar varje dag från 2 till 3 timmar. Han älskar att simma och han är inte rastlös. Han har bara svårt att komma igång med skolarbete i skolan. Jag vill också fråga om det är okej att vi ger Vitargo Electrolyte till honom under simträningar. Jag läste på nätet att det inte var okej alls, att ge barnen med Adhd karbohydrater? stämmer det?
Tack på förhand.
Mvh

Svar:

Vissa mediciner mot ADHD är med på RF/WADA:s dopinglista, t ex modafinil som inte är godkänt under tävling, men däremot under träning. För att veta vad som gäller behövs därför namnet på de läkemedel som används i det enskilda fallet. Din fråga om läkemedlen påverkar längd. och vikt får samma svar: man måste veta vilka läkemedel det handlar om i det enskilda fallet. Tala med klubbens idrottsläkare eller den som skrivit ut läkemedlen.
Att det skulle vara farligt att ge en person som har ADHD är en myt som grundar sig på tesen att ett förhöjt blodsocker skulle öka hyperaktivitet. Jag känner inte till några hållbara vetenskapliga evidens för det antagandet. Å andra sidan kan man fundera över om det är hjälpsamt att tillföra sockerlösning under träning. Enligt mitt sätt att se är övrig kosthållning och smart träningsupplägg betydligt mer avgörande för prestationsförmågan på sikt.