Äter jag för lite och med för lite variation?

Fråga:

Hej,
Jag är 22 år, är 174 cm lång, väger ca 67 kilo och har en fettprocent på ca 25 %. Tränar regelbundet ungefär 4 ggr per vecka och utöver detta promenerar eller cyklar jag ofta när vädret tillåter och har en relativt fysiskt jobb som vårdbiträde med många lyft och där man står och går non stop. Tränar mest löpning och spinning och planerar att spring Stockholm Marathon i vår.

Har tidigare haft problem med att jag har ätit för lite, att jag har lite skev bild av min kropp men det har blivit bättre. Kan ändå inte låta bli att tänka att det vore fysiskt lättare att springa med några kilo mindre (nu har jag gått upp i vikt ca 2-3 kilo det senaste halvåret när min träning har övergått mer i löpning och jag har försökt att äta mer).

Äter så gott som alltid havregrynsgröt med ett skivat äpple, ca 1 dl light sojamjök (är laktosintolerant) och kanel, samt eventuellt ett ägg/lite tahini och lite morotsbitar.

Brukar äta någon frukt efter några timmar.

Till lunch blir det ofta någon sallad med bl.a. kikärtor och avokado samt diverse grönsaker och lite olivolja. Ibland någon smörgås eller lite potatis till. (inser nu att det låter lite skraligt).

Äter sedan mellanmål igen, oftast ett äpple med lite sojamjölk och havregryn.

Middag, ofta i stil med lunchen eller någon linssoppa. Avslutar oftast med en frukt till på kvällen.

Äter inte kött men lite fisk då och då. Har dock inte haft mens sedan sommaren 09, och året innan det bara genom tabletter som skulle sätta igång kroppen. Detta har fått mig att fundera på att jag kanske måste börja käka kött igen även om det känns lite märkligt. Vet även att jag har dålig bentäthet i ryggen vilket har förvärrats under de senaste åren.

Tacksam för svar!
mvh Petra

Svar:

Ja, du äter för lite för din aktivitetsnivå. Långdistanslöpning ställer stora krav på energiintaget. Dessutom är det svårare att tillfredsställa det behovet med vegetarisk kost, varför många behöver kompromissa med t ex fisk,ägg och kyckling.
Eftersom du haft/har svårt med kroppsuppfattningen är det extra viktigt att du har ett bra stöd i kostsituationen när du skall satsa så allvarligt som man gör när man väljer långdistanslöpning. För det behöver du kontakt med någon som förstår din situation både ur meicinsk synvinkel och ur idrottslig synvinkel. I vårt nätverk på IMES ingår kompetens med vana av din situation. Mitt förslag är att du själv kontaktar den som är specialist på detta, Johanna Melin, som är professionell coach. Henne når du via mail till johanna@buddhihouse.se, tel 0702-027266.