Återkommande rygg å höft skada!!

Fråga:

Hej jag är en 15 årig tjej som har jätte ont i höften/ländryggen. Skadan uppkom när jag troligtvis vred till när jag sprang i full fart på en fotbolls match, den veckan hade jag haft dalalags uttagning mtcher å träningar å väldigt fullt upp å så hände det. Jag har varit till massös,å sjukgymnast, å skadan har återkommit flera gånger. så jag vilade från fotbollen cirka 2 månader å det läkte (trodde jag) Det har varit bra ett långt tag nu sän i sommras, å nu har innebandy säsongen börjat å förra matchen så gick jag sönder igen.. På en inebandymatch med damerna, det hade varit fullt upp med träningar å matcher å allt denna veckan, jag blev väldigt besviken när skadan kom igen.. Så nu har jag ont när jag gör vissa rörelser å när jag går i bland. Jag var till en kiropraktor å hon trodde det var en imflamation i zätesmuskeln å så äter jag nu ipren.. Det känns inte som en imflamation det känns mer som om nått sitter löst eller fel?.. Jag vill verkligen ha nått riktigt svar på vad som händer med min höft/rygg.. Ipren å rehab känns så trögt!! Vill ha nått som riktigt funkar, vill inte att skadan ska återkomma hela tiden när jag anstränger mig! Det är inte kul att vila/avstå från nått man verkligen älskar att göra!..

Svar:

Man behöver fastställa vad som förorsakar dina besvär. Att enbart ”tro” att problemet sitter i sätesmuskulaturen är inte tillräckligt vid långvariga och upprepade besvär – man behöver göra mer än att gissa var problemen är lokaliserade, OCH ta reda på vad som förorsakat besvären, vad som ligger bakom. Det är i själva verket nödvändigt för att besvären inte skall komma tillbaks. Om man inte kan det behöver man utvidga diagnostiken, genom att konsultera någon annan: Först diagnostik och testning, därefter behandling. Därefter gör man en utvärdering av behandlingen och korrigerar denna vid behov. 
Vila är generellt ingen bra behandling. Din träning behöver läggas om under tiden du har besvär. Träningsnivån bör i det längsta behållas under tiden som rehab pågår. Ipren och liknande, NSAID, kan minska smärtnivån men har också nackdelar i form av sämre läkning av skadan, behov av längre återhämtning efter aktivitet, magbesvär och att man inte känner av smärtan trots att skadan inte är läkt.
Vid längre tids idrottsrelaterade ryggbesvär, återfall och om behandlaren inte kunnat eliminera bakomliggande orsaker bör man söka hos sin idrottsläkare för en bedömning.