ätstörning

Fråga:

Hej!
Jag är en tjej på snart 18 år. För ett år sedan vägde jag 62 kilo, jag höll mig på den vikten trots att jag åt godis/kakor i stort sett varje dag och tränade aldrig.
Sedan slutade jag helt med godis och sånt och började träna. Jag har rasat i vikt och väger nu 45-46 kilo. Till mina 166 cm är jag underviktigt. Jag är medveten om det men nu har det gått över till en ätstöring. Jag är livrädd för att gå upp i vikt, jag äter bara sallad i skolan och ca 1 dl youghurt till frukost.
Förut sprang jag 2 mil i veckan men jag har slutat med det för att jag inte tycker det är kul.
Jag undrar om man kan äta godis en gång i veckan utan att gå upp i vikt och utan träning. (en godispåse på ca 250 gram inkl. choklad)
Jag har fått för mig att jag måste kompensera godispåsen genom att tex ligga på ett kaloriunderskott varje dag för att behålla min vikt och väger mig varje dag.

Förlåt för en otroligt spretig fråga!

Svar:

Visst kan man äta godis utan at öka sin fettmassa. Orsaken till att man vill ha godis är inte sällan att man har ett energiunderskott som gör att kroppen längtar efter näring. Det viktigaste är då att reglera kosten så att brist inte uppstår, och man slipper då godisbegäret.
Synnerligen viktigt i ditt fall är att förstå att det är andra mekanismer bakom en ätstörning än just maten, som bl a har med självkänsla, identitet och självuppfattning att göra. Du behöver ta detta på största allvar, eftersom det riskerar att få konsekvenser för hur du mår framgent i livet. Det finns mycket bra hjälp att få, bl a via SCÄ (Stockholms Centrum för Ätstörningar), som man fritt kan ringa och rådfråga på tel (växeln) 08-123 40 000.