Avsliten muskel i skinkan

Fråga:

Hej,

Jag har ett allvarligt diskbråck som jag ådrog mig vid ett fitnesspass, som har givit omfattande ischiassmärtor under någon månad. Ovanpå detta, har jag en förmodad muskelbristning i någon av de mindre musklerna under Gluteus Maximus. Detta tror jag eftersom jag i) är svullen på utsidan av låret/höften (alldeles i övergången), ii) har kraftiga smärtor i skinkan och nedför benet, samt iii) för en tid sedan hade jag ett stort blåmärke på skinkan, utan att ha slagit i något – typiskt för en blödning i en muskel som tog sig ut till ytan efter några dagar (likt en lårkaka).

Vad jag oroar mig för är att en muskel i skinkan är helt avsliten. Jag har under en tid haft mycket kraftiga smärtor i skinkan och benet. Ortopeden har hänvisat detta till diskbråcket, men jag undrar om inte diskbråcket kan ha irriterat nerver så till den grad att jag fick en kraftig kramp i någon av musklerna under Gluteus Maximus, som ledde till minst muskelbristning, och eventuellt till och med en helt avsliten muskel. Höger och vänster skinka är assymetriska nu, något de inte varit tidigare. Den vänstra (där jag har besvären) är mindre, och sitter klart högre.

Huvudfrågan jag har: är det möjligt att jag har en muskel avsliten från sitt fäste, men ändå kan gå (om än haltande) tack vare att alla andra muskler under sätesmuskeln ”bär upp” mig? Om inte, kan jag sluta oroa mig för en avsliten muskel, och fokusera på att låta bristningen läka. Men om muskeln är helt avsliten krävs väl en operation?

Svar:

Sannolikheten för en avsliting av någon av höftrotatorerna (under gl maximus) är synnerligen liten, ffa med tanke på att du inte nämner något kraftigt trauma och at spådan skada är mycket ovanlig. Men för att bedöma detta behöver man bl a veta var och hur ditt diskbråck är beläget, då detta avgör vilka symptom som hör till vad. Men behöver dessutom kontrollera musklernas funktion i särskild undersökning. Om man ändå är tveksam kan en ultraljudsundersökning eller MR avslöja de lokala förhållandena.