Axel skada

Fråga:

Hej , har lite frågor angående axelskador på grund av att jag haft det ett väldigt bra tag (8 månader)
JAg är en väldigt aktiv kille på 20 år som tränar boxning och styrketräning men la av med allt efter jag fick ont i höger axel till o börja med . tränade väldigt intensivt ett tag både boxning och styrketräning men fick sen riktigt ont i axeln så la av med båda . men nu när jag både vilat och kört rehab (senaste 3 månader) int gjort något alls förutom rehab så känns axeln inte bättre alls . har även problem med vänster axel men det värsta är i höger axel så fort jag gör ett ryck eller vrider armen både utåt och inåt . smärta blir värst när jag vrider vid huvudhöjd men får fortfarnde ont under huvudet . har varit hos läkare och flera sjukgymnaster och dem har gjort tester på mig men har inte känt så mycket när dem gjort sina tester . och dem säger att jag ska vila men det är det ända jag gjort . har läst mycket om skador och sett att det finns skador som inte visar sig på deras fysiska tester på mina axlar isåfall vad ska man då göra isåfall . känner mig även väldigt instabil i både axlarna och det knastrar något otroligt mycket i axlarna och det gör även ont då jag ligger på axeln och ska sova. har gjort en slätröntgen för en vecka sedan och får svaret på måndag . men om det inte finns något på slätröntgen hur skall jag gå vida med detta då ? vill så otroligt mycket tillbaka till träningen igen och eftersom jag är väldigt aktiv så känns det på något sätt att jag själv mentalt på något sett har dämpat mina smärtor men jag vet och känner att den sittter där hela tiden , får även svårt vissa dagar att röra några av mina fingrar som att dem typ dommnar bort. läkaren säger att jag ska vila och köra rehab men det är det ända jag gör och rehaben gör ont också.

Svar:

För att kunna svara på vad som hänt med dina axlar och vad man bör göra åt det behöver man få veta mer i detalj hur det hela började och vad som gjorts hittills. Om du inte redan gjort det behöver du undersökas av någon med axelkompetens (t ex en ortopedkirurg/idrottsläkare) och som kan undersöka dig funktionellt (d v s hur din axel fungerar i praktiken). Om det t ex handlar om instabilitet, som har en funktionell orsak, syns detta inte på en MR eller slätröntgen, som är strukturella undersökningsmetoder. Vid instabilitet rekommenderar man ofta en period av stabilitets/koordinationsträning av axelkuffen, minst 3 månader, innan man går vidare med andra åtgärder i de fall rehabträningen inte givit önskvärd effekt.
Men först säkerställa rätt diagnos! Du bör också ersätta den träning du brukar bedriva med annan lämplig träning, d v s sådan som inte ger ökad smärta. Även för det kan behövas handledning, något som din sjukgymnast borde kunna hjälpa till med.