Axelskada?

Fråga:

Hej!
Jag är en kille på 16 år, och har hållt på med gymnastik hela mitt liv till nån gång i september förra året när jag sträckte ljumsken som utvecklades till symfysit. Har sedan dess endast kört överkroppsstyrka tills ungefär i februari i år, då jag förstörde min vänsteraxel, med en överbelastningsskada. Nu, när axeln blev bättre igen, började jag simma. Jag hann simma kanske 5 gånger innan jag fick ont i andra axeln, som jag inte haft problem med tidigare.

För ungefär två veckor sedan när jag knöt skorna fick jag lite ont i axeln. Det började ila lite när jag rörde på den, men jag fortsatte till skolan.(hade känt liknande smärta ungefär en vecka tidigare, men då fick jag lite massage och tog en varmdusch så gick det över, detta fungerade inte den här gången) Väl i skolan kunde jag knappt röra den pga a smärta, allra mest när jag lyfte den framåt och uppåt. Det höll i sig i ett par dagar, men sedan började den bli bättre. Nu känns det som om läkningen står still. Har provat att simma ett par gånger(uteslutande crawl), och det har gått bra. Jag har däremot bara simmat 10längder och VÄLDIGT lungt. Jag undrar om detta är smart? borde jag vila och avlasta helt istället? Dagen innan jag kände smörtan för första gången hade jag kört väldigt hårt med gummiband, vilket nog är boven i dramat. Körde inåt-utåtråtationer såväl som framåt och bakåt, uppåt, och enarmsrodd. Gick till närakuten och de sa att det var uskulärt. Hjälp?

Svar:

Problemet som jag ser det är att du utför aktivitet som dina vävnader inte är tränade för, vilket av flera skäl har lett till relativ överbelastning. Axlarna har ett helt annat rörelse- och belastningsmönster i simning och styrketräning än vad de har i gymnastik. Din skadetyp och idrott indikerar dessutom att du kan ha en överrörlighet i axlarna, något som kan ställa till problem i vissa lägen, i synnerhet om man gör saker man inte är tränad för. 
Inåt- och utåtrotationer används för att få bättre stabilitet i axlarna, men kräver ganska mycket utförandemässigt för att fungera, i synnerhet om ens idrott ställer stora krav. Gör man fel riskerar man inte bara att träningseffekten uteblir utan också att skada sej. Du behöver minst samma kvalitet i rehabträningen som du avser med din gymnastik, d v s instruktion och handledning av någon som är kunnig och erfaren i axelrehabilitering – i praktiken en sjukgymnast eller naprapat med idrottsmedicinsk vidareutbildning.