bakercysta, spricka i minisken plus att ibland låser sig knät

Fråga:

Hej jag har en bakercysta i mitt högra knä troligen på grund av att jag har en spricka i minisken, sprickan konstaterades efter röntgen, har varit hos tre ”specialister” egentligen skickar dom bara runt mig för att dom kan inte konstatera exakt vad det beror på. sista specialisten sa till mig efter 3 minuter att detta får du leva med vi gör inga åtgärder. sånt kommer med åldern. jag är 48år. jag har nu haft bakercystan i mer än ett år och nu har mitt knä börjat att låsa sig emellanåt vilket gör fruktansvärt ont när jag försöker räta ut knät, vilket fungerar efter en stund, då känns det som om något hoppar på plats och smärtan försvinner direkt. för tillfället är jag ny opererad i min vänster fot för mortons neurom vilket gör att jag måste belasta mitt onda höger knä mer. kommer detta att orsaka mer skada i mitt höger knä? går det att rätta till knät överhuvudtaget? Det är omöjligt att få en tid till ifk kliniken i gbg om man inte har en privat försäkring. börjar bli desperat för knät blir inte bättre. jobbet och min träning har blivit lidande då jag inte kan springa eller styrketräna längre.

Svar:

Meniskproblem är vanliga dessvärre. I studier ser man att resultatet av att bara avvakta eller operera generellt är likadant efter ett par år, vilket resulterat att man blivit restriktiv när det gäller kirurgisk åtgärd av meniskskador. Undantaget från detta är om mycket besvär uppstår, då opererar man ändå. 
IFK-kliniken är utmärkt val av vårdgivare för sådan åtgärd. Om man vill ha kortare handläggningstid skall man be sin remitterande läkare att skicka remissen till annan instans.