Bästa träning

Fråga:

Har du ett speciellt program för hur man tränar upp snabbhet innom fotbollen dvs små rucher och ibland långa. T.ex vilka muskler ska man träna upp och hur ska man löpa för att få snabbhet.
Vore mycket tacksam för ett svar.
Skicka gärna ett program.

Svar:

Hej!

Som vid all träning bör man försöka vara så nära den verkliga situationen som möjligt, dvs träna på ett sätt som så mycket som möjligt påminner om den situation man vill träna. T ex har man nått mycket brättre resultat inom sprinterlöpning genom att styrketräna i samma löpvinkel och med samma stävan efter explosivitet som i det verkliga loppet, jämfört med traditionell styrketräning med vikt på en stång. Alla muskelfärdighetsmoment innehårller fler kvalitéer, såsom olika former av styrka, koordination och explosivitet, vilka alla måste anpassa sig till varann för att fungera tillsammans. Jag har inget specifikt träningsprogram att ge dej, eftersom ett sådant måste individanpassas noga och kräver mycket tid för konstruktion för att bli bra. Jag föreslår att du tar kontakt med en friidrottstränare (du kan t ex ringa till Riksidrottsförbundet i Farsta för att få kontakt) och diskuterar hur man skulle kunna lägga upp en fotbollsspecifik snabbhetsträning.

”Traditionell” styrketräning (t ex på ett gym) kan också vara värdefullt, under villkor att denna inriktas på de muskegrupper du använder (ffa ben och vader) och läggs upp med inriktning på de kvalitéer du eftersträvar (flexibilitet, explosiv styrka och koordination), och för detta behöver du hjälp av någon som kan träning bra.