Behöver han opereras?

Fråga:

Hej Dr Leijonwall. Vi bor i Australien och vår son, som är 17 slet av sin 'Satoris muscle' eller rättare sagt han har en avulsions fraktur på pelvis där muskeln slets av då han accelererade snabbt. Läkarna här säger att blodet i området kommer forma nytt ben så de gav honom kryckor. På röntgenplåtarna ser man tydligt att benbiten har lossnat. Ska vi höra oss för mer? Borde den inte sättas fast med en operation? Det har gått två månader sedan händelsen och han har fortfarande ont. Han har börjat simma lite försiktigt och kan gå utan kryckor. Förslag?

Svar:

Ett losslitet muskelfäste kan läka fast bl a om frakturläget bedöms gynnsamt, muskeln avlastas, och beroende på vilken muskel det handlar om. Sartorius, skärddarmuskeln, är en sällan skadad del av kroppen, som bl a används mycket vid en del simsätt. 
Man behöver röntgenbilder (MR) för att bedöma om man behöver fästa muskeln/benbiten kirurgiskt, något som er ortoped har. Om man behöver en seriös second opinion behöver man således detta. Efter två månader är frakturläget stabilt nog att, om man är tveksam, det är meningsfullt att göra en ny röntgenbedömning.