behöver hjälp

Fråga:

Min dotter är 13 år. Hon tränar aktivt både redskapsgymnastik och friidrott. För ca 1 år sedan började hon klaga på att hon hade ont i foten. Hon fick stå över flera tävlingar och träningar. Under sommaren fick hon även ont i axeln, handleden, armbågen och knät. Vi har varit på fysioterapi och även till röntgen men ingen har hittat något annat fel än att hon sätter väldigt mycket tyngd på utsidan av fötterna. Nu på senaste tiden har det blivit mycket värre skridskoåkning går inte alls. om hon stiger fel på t.ex en mattkant kan det göra ont i flera dagar och när hon har ont i foten kommer även knäproblem hon kan knappt gå och det går ont i flera dagar. Det är på innsidan av knät och på utsidan av foten där hon ochså har en stor buckla som gör väldigt ont om man trycker på. Vad ska vi göra hon behöver verkligen hjälp!

Svar:

Man bör åtminstone utesluta en stressfraktur, med tanke på riskfaktorerna gymnastik+friidrott, tjej, lokalisationen och knölbildningen. Stressfrakturdiagnosen missas tyvärr inte sällan på en vanlig slätröntgen, i synnerhet i början av förloppet, första 2 månaderna, varför MR heller bör utföras. Den kan också avslöja om det i stället rör sej om en muskel/senfästesinflammation.
F ö gäller alltid att göra en tillräckligt kvalificerad manuell undersökning som grund, något som görs hos idrottsläkare eller ortoped.