benhinnor?

Fråga:

Hejhej..
Jag är 36 år o har börjat träna boxning, för att komma i lite bättre form o må bättre… Träningen består till stor del av konditionsträning, med en hel del hopprep mm,mm.. det är oxå ganska mycket sparkar på mitsar el kuddar.. Jag har nu under ca tre veckorstid haft fruktansvärt ont i benhinnorna. de mesta har gått över, men nu sitter smärtan i höger ben, på insidan av smalbenet, ca 1 dm ovanför fotknölen.. O de gör riktigt ont.. Så fort jag tränar så kommer de onda som ett brev på posten, o de fungerar helt enkelt inte.. Hopprep är t ex helt uteslutet.. De gör riktigt ont.. De onda finns kvar hela tiden, men tilltar kraftigt vid all sorts träning, raskare promenader mm,mm.. Har provat olika liniment och även tagit smärtstillande.. Men ingenting hjälper.. Kan tillägga att när vi tränar gör vi det barfota.. Har du några tips för hur jag ska komma till rätta med de här? Vill ju såklart kunna fortsätta träna..
Tacksam för svar
Mvh Jennie

Svar:

Hej!
Sannolikt har du någon av diagnoserna benhinneinflammation / tensionsperiostagi, kompartmentsyndrom eller muskelinflammation i den djupa vadmuskeln. Ber att få hänvisa till tidigare 30-talet svar på samma fråga i denna spalt – använd sökfunktionen här ovan för att hitta dessa. Orsaken är oftast för snabb upptrappning av belastning av underbenen, felaktiga skor, felaktig löpsteg, stramhet eller koordinationsstörning i nedre extremiteter. Botet anpassas efter orsaken, som skiljer sej från fall till fall.
Om man vill ha en säker diagnos och individuell bedömning för hur man läker skadan/besvären behöver man en tid för undersökning hos idrottsläkare eller ortoped. Till ortoped behöver man remiss från sin husläkare (väntetid 4-12 veckor). Till idrottsläkare söker man på egen hand, t ex hos Idrottsdoktorn.se som inte har någon väntetid.