Benhinnorna

Fråga:

Hej!
Så här är fallet, jag har vid ett otal tillfällen försökt sätta igång och löpträna. Varje gång när jag springer så får jag dock späningar på framsidan av benet. Dessa späningar sträcker sig från övre delen av foten nästan hela vägen upp till knäskålen. Dessa späningar kommer ganska tidigt i löppasset och blir kraftigare och kraftigare ju längre jag springer, till slut övergår de till ren smärta och när jag avslutar passet får jag ofta problem med att bara stå upp för benen fullständigt skakar och värker när jag försöker röra på foten. Som jag själv har förstått det så skulle dett kunna vara ett problem med benhinnorna och jag undrar då om det finns ngt. att göra åt detta förutom att ändra sin löpstil för det jobbar jag redan på. Finns det ngt. avslappnande medel eller nåt som gör att jag inte blir så spänd?
Till historien kanske jag skall lägga att jag har ett par kilos övervikt som säkert inte gör det hela bättre. Tacksam för svar.

Svar:

Hej Mattias!
Kul att du börjat löpträna! Jag tror att felet du gör är att du har för hög ambitionsnivå och därmed överanstränger dina benhinnor. Har man tendens till detta bör man vara extra försiktig när man säter igång med sin träning och börja mycket försiktigt. Pröva att första veckan bara löpa 10 minuter per gång, eller så långt du kan utan att värken sätter igång. Öka sedan med 2-4 minuter per vecka tills du kommit til den nivå du önskar. Om värk uppstår då du ökar träningsdosen går du tillbaks till den nivå där du inte hade värk och tränar så ytterligare en vecka. Viktigt är också att du har tillräckligt dämpande skor och att du undviker hårda underlag som asfalt och betong. Man kan också köpa särskilda dämpande ilägg, t ex Action Insoles, som dämpar steget och minskar påfrestningen på benhinnorna. Det finns även andra tillstånd med värk i underbenets framsida, t ex då det blivit för trångt för en del av underbensmusklerna, s k compartmentsyndrom. Om de åtgärder jag föreslagit inte räcker bör du söka hos en idrottsläkare eller allmänläkare för att utsluta dessa andra orsaker. Lycka till!