benmärgskontusion

Fråga:

Hej,
För ca 7 veckor sedan så märkte jag att min högra fot som jag aldrig tidigare haft problem med började vinkla sig utåt i löpsteget. Dök upp efter cirka 20 minuters löpning. Har gjort MR och har sammanfattningsvis fått denna diagnos:

Utbrett benmärgskontusion i distala delen av os cuboideum.

Fått behandling i form av laser, nål, tejpning och givetvis springer jag inte. Bara kört alternativt så som vattenlöpning, alter-g löpband och crosstrainer.
Har inga problem alls att hoppa eller dylikt men inget löpsteg. Läkaren sa 4-6 veckor vila och köra alternativt. Nu börjar det helt plötsligt kännas av även när jag går ibland. Är det att det börjar läka? Finns det någon annan typ av behandling?

Bör pongteras att det inte var någon fraktur. Går det att påskynda?

Tacksam för hjälp

Svar:

Det tärningsformade benet i fotleden, os cuboideum, är inte sällan föremål för överbelastningsskada hos löpare. ”Utbredd benmärgskontusion” innebär att benet reagerat på överbelastning av mer än lätt grad. Jag skulle inte förvänta mig smärtfrihet efter så kort tid som 6 veckor (förutsatt att besväret är smärta, vilket inte nämns i frågan). Om dessutom smärtan ökat på sig kan det vara ett tecken på komplikation, som förtjänar att tas på allvar. Tala helst med den läkare som undersökte dig tidigare om en ny undersökning. De lokala behandlingar du nämner syftar till symptomlindring/smärtminskning, och har inte någon botande effekt. Tvärt om kan smärtstillning vara negativt genom att ge en maskering av en skada som förtjänar ett annat omhändertagande. Det som är mest intressant är orsaken bakom skadan, något som kräver en funktionell undersökning, så att man kan förebygga återfall.