Blödning i rygg

Fråga:

Hej.Körde omkull på träning med crossen och slog i ryggen rejält. Har röntgat den men har inga skelettskador däremot så har det efter ett par dagar svullnat rejält från bröstryggen och ned till korsryggen, svullnaden är som mest ca 4cm tjock och 25 mc bred, den har blir svartlila till färgen och värker rejält. Hur behandlar man det på bästa sätt?

Svar:

Antingen handlar det om en muskelkontusion (kross/slitskada vid overload-våld) eller en mjukdelskontusion i underhuden, eller både-och, med underhudsblödning. Om du är röntgad har förmodligen någon läkare redan gjort sin bedömning, vilket är gynnsamt, då det innebär att man uteslutit allvarligare skada. En kontusion läker oftast ut av sig själv, men kan åtföljas av komplikationer, t ex muskelstramhet och förlängt läkningsförlopp. Ett grundråd är att ”inte vila”, d v s att röra på sig i lagom dos, och så småningom, då smärtan tillåter, ta ut rörligheten.
Det kan vara en god idé att smärtstilla första tiden, för att möjliggöra aktivitet/rörelse. Förstahandsmedel är paracetamol (Alvedon/Panodil) i fulldos, under 1-2 veckor. Andrahandsmedel är något antiinflammatoriskt/smärtstillande, t ex diklofenak (Diklofenak/Voltaren), ibuprofen (Ipren) i fulldos. 
Ovanstående blir dessvärre lite av en gissning utan en undersökning och något fler uppgifter. Förmodligen skulle du må bra av, och känna dig säkrare genom att träffa en sjukgymnast eller naprapat, för att få rörelseråd och en doserad rehab.