brosk

Fråga:

hej!
Jag är en tjej som spelat fotboll nästan hela mitt liv men var tvungen att sluta pga av en skada i knät.
Jag var hos en specialistläkare i gbg för några år sen då man trodde jag hade för mycket brosk under knät men han drog lite i knät och sa att det inte var någon fara, men har haft känningar sen dess. Smärtorna kommer oftast när jag går i lutningar eller suttit still för länge. Knät svullnade upp väldigt mycket i början men förekommer väldigt sällan nu.
Ville gjort en titthålsoperation för att verkligen se om det var brosket som var problemet men fick inte.
Finns det nått man kan göra åt detta?

Svar:

Hej!
Det är inte möjligt att svara på din fråga utan att ha mer underlag. Man behöver veta vilket sorts skada du refererar till, hur det förlöpt sedan dess, vilka besvär du har idag och vad din ortoped fann i sin undersökning. Om ortopeden avrått från artroskopi har han/hon bedömt att man inte får mer information om dina besvär eller att det skulle gå att lösa besvären med den åtgärden. Möjligen har ortopeden då tänkt att det är mer ytliga strukturer som ställer till problem och att annan typ av behandling är att föredra (specialträning?), alternativt att han/hon helt enkelt inte hade någon kirurgisk lösning på ditt problem (ortopeder är ju specialister på kirurgi) eller inte kunde definiera vad som är problemet.
Mitt råd är att du söker hos en idrottsläkare (t ex hos Idrottsdoktorn.se) för en bedömning och tar med kopia på din journal och tidigare undersökningar.