Brutet skenben

Fråga:

Hej! För 2 år sedan när min son var 7 1/2 år bröt han skenbenet. Han var gipsad i 5 veckor och sedan röntgades han och det hade läkt fint. Han har inte haft värk eller andra bekymmer med skadan efteråt. Däremot har han helt tappat sitt löpsteg. Efter ca 9 månader, efter mycket haltande (utan att han har ont), så gick vi på sjukgymnastik för att bygga upp benet och försöka hitta ”springkänslan” igen. Det blev något bättre men är fortfarande långt ifrån bra. När han ska börja springa så ser det mycket konstigt ut och han får aldrig upp någon riktig snabbhet. Finns det något annat man kan göra för att få tillbaka det naturliga löpsteget. Detta problem gör sig mer och mer märkbart då han märker själv att han halkar efter i idrotter och tycker att det då inte är kul. Tacksam för svar.

Svar:

Det är mycket vanligt att koordinationen försvinner vid längre tids inaktivitet. Normalt, men inte alltid, återställs denna vid återgång i den vanliga aktiviteten. Om det inte går som man tänkt behöver man göra en professionell bedömning för att utesluta komplikationer, och få en uppfattning om vad som saknas.
Man behöver kartlägga vad som inte hänger med genom en funktionell undersökning, helst hos er idrottsläkare. Denne kan sedan ordinera ytterligare utredning i förekommande fall. I slutändan kan det handla om att din son behöver träffa en löpstegsspecialist, som vet vad och hur man tränar detta. Sådana kan man hitta t ex hos oss på mottagningen (www.idrottsdoktorn.se).