Compartment Syndrome?

Fråga:

Jag har i många år nu haft problem med mina underben, och det har nu blitt så illa att jag knappt klarar att gå 100m innan smärtan är olidlig.

Det som uppkommer är att jag får minskad rörlighet då jag böjer min fot upp/nedåt som i normal gång. Det blir sedan olidlig smärta i vad jag gissar är muskelfästet upptill samt nedtill på den yttre vadmuskeln på framsidan, detta på båda ben.

Vet ej om det är vad rubriken säger eller inte, eller hur jag skall gå vidare. Hoppas nu få tips om vart jag skall vända mig för att få KUNNIG hjälp. (Då min lokala ortopedklinik inte visste någonting).

Otroligt tacksam för svar.

Svar:

Jag gissar (utan att ha undersökt dej) att du överbelastar muskeln tibialis anterior, en muskel som bl a lyfter fotbladet i gång. Den är belägen på underbenets framsida ”på utsidan” (lateralt) om underbenskanten. Det finns många orsaker till att överbelasta denna; ofördelaktiga skor, stramhet i vadmuskeln (på baksidan), löpteknikfel, o s v, varför man måste ha fler uppgifter och undersöka dej för att komma fram till vad som orsakar besvären.
Mitt råd är att söka idrottsläkare i första hand, alternativt naprapat eller sjukgymnast med idrottsmedicinsk vidareutbilding och erfarenhet.