Crispine Gel

Fråga:

Hej! Jag är en idrottslärare på 60 år som har en konstaterad (röntgen) artros i min vänstra höft. Ibland är smärtan väldigt jobbig speciellt när jag ska gå i trappor (eller försöker att gå lite snabbare). Jag har just läst om något som heter Crispine Gel och undrar detta är något för mig. Läste om att det verkade vid låg och medelsvår artros. Hur vet jag vilket jag har? Vilka erfarenheter har du av den här behandlingsformen?
Läste också att det kunde vara andra saker som orsakade smärtan (trots att röntgen visat något annat), som lösa benbitar. Hur vanligt är detta?
Om detta är något för mig, hur snabbt kan jag få en tid för undersökning och behandling? Kan detta ske vi samma bokade tid (eftersom jag bor i Arboga)?

Många frågor men jag hoppas på bra svar
MvH Thomas Åhl Arboga

Svar:

Crespine är ett behandlingsalternativ vid lätt till högst måttlig artros i f f a knäleden. Artrosgraden bestäms vid röntgenundersökning. Jag har ingen erfarenhet av att injicera det i höftleden. För att injicera säkert i höftleden, och inte utanför, krävs genomlysning med röntgen eller ultraljud (om man inte är väldigt erfaren).
Jag har mycket lite erfarenhet av Crespineinjektion i just höftled och är osäker på effekten, då dokumentationen är något sparsam, men vet att det finns andra kolleger med annan och mer erfarenhet. Sök i så fall efter höftledsspecialiserad ortopedkirurg.